Meri

Aallontarkkailija

Aallontarkkailijan opas, siinäpä vasta hauska kirja! Luen parhaillani tätä Gavin Pretor-Pinneyn aaltoteosta, ja se kyllä herättää mielenkiinnon tutkia ihan uudella tavalla kaikenlaista tässä maailmassa esiintyvää aaltoliikettä. Tänään katselin noita ihan ”perinteisiä”, eli meren aaltoja. Kävelin aamulla etelärannalla, siellä on tuulesta huolimatta aika lämmintä juuri nyt. Lämpötila sahaa nollan molemmin puolin, mutta tuuli tulee lämpimästä suunnasta, joten tarkenin hetken oikeasti katsella merelle!

aallot2

aallot3

aallot4

Kaatuvia ja sortuvia tyrskyjä, niitä eteläpuoli on täynnä tällaisella heikommallakin tuulella. Pienellä veneellä tai kajakilla liikkuessa täytyy todella tietää, missä kohdissa aallot murtuvat – muuten löytää itsensä nopeasti keskeltä kuohuvaa aallonharjaa, ja sitten alkaa olla myöhäistä… Viimeisenä: etsi kuvasta lastenvaunut 🙂 Maastoutuivat aika hyvin tuonne lumiseen maisemaan!

aallot5

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Aallontarkkailija”

  1. Se on jännää, miten tuulen suunta vaikuttaa ihan valtavasti, ei se minusta mantereella niin olennaista ole, mutta saaristossa eron tuntee iholla. Tuuli voi olla pureva, kuin piiskaniskuja poskilla, tai ihan talvellakin lämmin ja lempeä.
    Näitä juttujasi on tosi kiva lukea! Highway vaikutti 😀 Meidän saarella on sentään yleensä omien eilisten jälkien päällä jonkun mun jäljet, tai riippuu tietysti missä liikkuu.

    1. Joo, tuulta ei välttämättä mantereella edes rekisteröi. Tai sitten sen huomaa vasta, jos tuulee niin kovaa että se jotenkin ”haittaa” (kääntää sateenvarjoja nurin, tai puskee vastaan kun yrittää pyöräillä). Joskus luin vanhan kansan uskomuksia eri tuulten syntyperästä ja tarkoituksesta – pitääkin yrittää etsiä jostain teksti käsiini – ne oli todella mielenkiintoisia tarinoita. Ja ihan paikkansapitäviä!
      Hei, paljonko teidän saarella asuu ihmisiä? Montako autoa on? Traktoreita? Mönkijöitä? Tää on tätä kotikunta-tuntemusta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s