Linnut

Lintusia

Utö on hyvä paikka aloittaa lintuharrastus. Täällä näkee paljon lintuja, koska monet niistä pysähtyvät levähtämään saarelle muuttomatkallaan. Linnut on myös yleensä helppo havaita puiden vähyyden vuoksi. Mutta vielä oleellisempi juttu on se, että täällä on 99% varmuudella vähintään yksi todella kokenut lintuharrastaja paikalla vuoden jokaisena päivänä. Kun yksi lähtee, niin toinen tulee. Mikä onkaan mukavampaa aloittelijalle, kuin mahdollisuus varmistaa havaintonsa joltakin itseään kokeneemmalta? Monta kertaa olen kysynyt toinen toistaan hölmömpiä kysymyksiä vastaantulleilta lintumiehiltä ja -naisilta, ja aina olen saanut valaisevan vastauksen. Mistä nuo hanhet nyt tulevat? Mikä oli se pieni lintu tuolla majakan lähellä…? Onko täällä nyt haara- vai räystäspääskyjä? Ihanteellinen tapa oppia, kun ensin herää kysymys, ja sitten siihen saa nopeasti tarkan vastauksen.

talviranta

Tänä vuonna olen ehtinyt katsella lintuja kävelylenkkieni lomassa aika mukavasti. Olen kirjoittanut muistiin kaikki itse havaitsemani ja tunnistamani linnut, ja niitä on kertynyt noin kuutisenkymmentä. Ei mikään huikea bongaussaldo, mutta ihan hyvä alku – tästä on hyvä pyrkiä eteenpäin! Yksi ilahduttavimpia oli harjalintu, jollaista en muista ennen nähneeni, mutta heti kun näin, tiesin että tuon on pakko olla se! Tähän asti olen kirjoittanut vihkooni linnun nimen suomeksi ja ruotsiksi, ja pyrkinyt aina välillä selaamaan luetteloani lintukirja vierellä, ikäänkuin kertauksen vuoksi. Nyt ensi vuodeksi ajattelin vihdoin ottaa opiskelun kohteeksi myös äänet. Aina kun kirjaan ylös uuden linnun, kuuntelen myös sen äänen levyltä tai internetistä. Ehkä niitäkin alkaa sitten vähitellen jäädä jonnekin kuulomuistin perukoille.

Lintutavoitteisiini vuodelle 2013 kuuluu myös se, että opettelen pari uutta ”pientä harmaata” lintua. Siis niitä, jotka ovat kaikki samannäköisiä (tiltaltit, pajulinnut, uunilinnut jne.) ja jotka piileskelevät aina hankalissa paikoissa. Pari näitä vuosittain, niin eiköhän kymmenen vuoden päästä ala jo vähän helpottaa niidenkin tunnistaminen 🙂 Ihmisellä pitää olla myös pitkän aikavälin tavoitteita…

Aloitan mieluusti uuden lintulistan keräämisen aina uutenavuotena, koska siinä pääsee mukavaan rytmiin: aluksi lintuja on vain muutamia, mutta kevättä kohden niiden määrä ja kirjo lisääntyvät koko ajan.

valoisapäivä

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s