Linnut, Talvi

Eka ekaa

Hyvää alkanutta vuotta! 1.1. oli Utössä hulinaa, koska sen myötä tulivat myös mm.”eka ekaa” -pinnoja keräävät bongarit. Siis mitkä? Ne lintubongarit, jotka yrittävät nähdä mahdollisimman paljon lintuja vuoden ensimmäisenä päivänä. Koska tammikuun alku ei yleisesti ottaen ole kovin linturikas täällä pohjolassa, kuljetaan harvinaisuuksien perässä pitkiäkin matkoja. Kuten mantereelta tänne, vaikka sitten taksiveneillä. Kettusirkkua ei ihan joka vuosi saakaan noin vain napattua (verkkokalvoille), joten se on aikamoinen aarre, myös niille jotka keräävät ihan vain ”vuodenpinnoja” tai ”elämänpinnoja”.

Huomasin taas, että lintuja voi katsella todella erilaisilla tyyleillä. Täällä näkee yleisimmin sellaisia lintuharrastajia, jotka vaeltelevat ympäri saarta hiljalleen, ja nostavat aina välillä kiikarin silmilleen. Jotkut istahtavat pitkiksi ajoiksi suojaisaan paikkaan odottelemaan, katselemaan ja kuuntelemaan. Välillä taas tähyillään tuntitolkulla kaukoputkella kauas merelle. Mutta tämä vuodenvaihteessa näkemäni ilmiö, ihan todellinen bongaus, on näin ulkopuolisen silmin…hmm…ehkä aika urheilullinen versio lintuharrastuksesta. Siinä juostaan, lasketaan pointseja, ja annetaan ylävitosia kavereille. Ihan hauskan näköistä sekin, mutta tiedän kyllä, että itselleni sopii paremmin tuo iisimpi vaihtoehto. Jos omalla saarella nyt sattuu jokin tosi jännä lintu olemaan, voin sännätä sitä katsomaan, mutta en sen pidemmälle. Ainakaan vielä – eihän sitä koskaan tiedä, millaista salaista kilpailuviettiä sitä jossain sielun syövereissä kantaa 😉

Tosi lämpimissä olosuhteissa aloitettiin tämä vuosi, +4,6 °C, 12m/s etelätuulta, ja maa lähes paljas lumesta. Samanlainen meininki kuin vuosi sitten, silloin tosin aurinkokin näyttäytyi.

1.1.2012

ekaekaa12

1.1.2013

ekaekaa

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Eka ekaa”

 1. Upeat kuvat!
  Minusta lintubongarit ovat jotenkin outoja ja hassuja… tai sitten en vain ole tajunnut 😉 Juuri tuo, että miksi se on niin kauhean tärkeää nähdä joku harvinaisuus, härregyy miten paljon taksivenekin sinne maksaa, yhtä ihaniahan kaikki linnut ovat ja niiden tarkkailu todella antoisaa, vaikka katsoisi samaa lintua koko ajan.
  Ilmeisesti en siis ole tajunnut 😀
  Keväällä on sitten ihanaa toivottaa kaikki hanhet, kurjet ja muut pienimmätkin tulijat taas tervetulleiksi!
  Mietin muuten kommenttisi jälkeen niistä kesäkukista, joiden sanoit viime keväänä kukkineen todella paljon. Moni sipulikukka on kotoisin vuoristoista, joissa kesä on hyvin kuiva, eli niiden kukoistamisen syy saattaa olla niin pitkällä kuin edellisessä kesässä, toissakesähän oli hyvin kuiva, kuuma ja paahteinen pitkällä ajanjaksolla.

 2. Hei, esitit kysymyksiä jotka luin vasta nyt…
  En ole ihan varma ketkä kaikki ovat kirjoilla Ahvensaaressa, luulisin että noin 10. Koska moni vanha talo on kesämökkikäytössä mutta kuitenkin niin, että ne ovat yhä samalla suvulla, käydään niissä tosi paljon – mielestäni sukuasia vaikuttaa niin, että niissä taloissa käydään enemmän ympäri vuoden. Jos on muistoja lapsuudesta niin se kai vaikuttaa voimakkaasti..
  Mönkkäreitä taitaa olla vain kesämökkiläisillä eli niitä ei juuri talvella näe ellei joku ole tullut käymään mökillään. Kesällähän Ahvensaaressa on niin paljon tyyppejä, että en edes tiedä väkimäärää. Enkä tiedä mökkienkään määrää! Ainakin sata, varmaan.
  Traktoreita on ainakin viisi, ne tuli ensi laskemalta mieleen. Talvisin näkeekin lähes pelkästään niitä, muutama pikkuauto, mun oma mukaanluettuna, on käytössä. Kun joillakuilla on matkaa rantaan viisikin kilometriä hakemaan posteja. Mulla on vain noin 500 metriä, joten kuljen jalan.
  Toivottavasti tässä tuli kaipaamaasi kotiseututietoa. Teidän kanoottien saapumista odottelen edelleen 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s