Ihminen ja luonto

Täällä ylhäällä!

Olimme alkuviikosta mantereella mielenkiintoisella kokoonpanolla: kaksi vatsatautista aikuista ja yksi ylienerginen orava. Vahdimme mieheni kanssa vuorotellen joka paikkaan kiipeilevää lasta, ja sillä aikaa toinen sai nukkua. Koska jalkeilla olevalla aikuisella ei ollut ripaustakaan voimia, oli paljon helpompaa antaa lapsen tehdä sitä mitä se halusi eli kiivetä (kirjoituspöydälle, yöpöydälle, portaisiin..), kuin yrittää viihdyttää keinotekoisesti jollain rauhallisemmalla leikillä. Kiipeily ei vaadi aikuiselta muuta kuin sen, että on alapuolella ottamassa kopin, jos tapahtuu lipsahdus.

kiipeilijä
Täällä ylhäällä!

Siinä kiipeilyä seuratessani mietin, että mihin tuollainen piirre ihmisestä katoaa? Miksei aikuinen ajattele, että onpas jännän näköinen autokatos/kirjahylly/roskapönttö, kipaisenpa sen päälle? Huutaako rakennettu ympäristö jo valmiiksi kiellon koskea mihinkään tai poiketa valmiilta poluilta? Onneksi aikuinenkin sentään yleensä innostuu luonnossa liikkuessaan tutkimaan ja miettimään, että miltähän maailma näyttää tuon lohkareen päältä, tai mitä jos kiipeäisin tuon ison kukkulan huipulle…

Täällä ylhäällä!
Täällä ylhäällä!

Havaintojeni mukaan lapsia usein kiehtoo eniten sellaiset kohteet, joita ei ole varta vasten rakennettu liikkumista tai kiipeilyä varten. Huonekalut, ikkunalaudat, puut, kivet, kalliot… Kiipeilytelineet tietysti kelpaavat vaikkapa päiväkotien pihoilla tai puistoissa, mutta harvoinpa niihin mitään luonnollisia kiipeilymahdollisuuksia on jätettykään, ”turvallisuussyistä”. Tämä on mielestäni vähän sama, kuin jos retkeilemään lähtevälle aikuiselle sanottaisiin, että älä ihmeessä lähde metsään tai vuorille, me olemme rakentaneet sinua varten muovista tällaisen turvallisen ja EU-standardien mukaisen alueen, jossa saat liikkua. Täällä on turvallisia kohoumia joiden päälle voit kiivetä ilman että putoat ja loukkaat itsesi. Ai, kiitti vaan!

Mainokset

1 vastaus artikkeliin “Täällä ylhäällä!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s