Juokseminen, Kaupungissa, Kesä

Kuntotesti

Kävin perjantaina juoksemassa kuntotestin Paavo Nurmi -keskuksessa. Ajattelin, että kun kerran tälle sykemittari-linjalle lähdetään, niin tehdään se sitten kunnolla. Oli kyllä antoisa ja hauska kokemus, ja uskoakseni myös hyödyllinen tulevia treenejä ajatellen. Testi tehdään kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että testattava juoksee isolla juoksumatolla sykemittari ranteessaan. Kolmen minuutin välein testaaja pysäyttää maton n.10 sekunniksi ottaakseen juoksijan sormenpäästä verikokeen. Joka verikokeen jälkeen mattoon lisätään vauhtia 1km/h. Tätä mennään niin kauan, kunnes ei vaan enää jaksa, tai verikokeiden perusteella nähdään että veren maitohappopitoisuus on jo saavuttanut maksimitason. Odotin ihan järkyttävää rääkkiä, mutta oikeasti tämä ei ollut yhtään niin paha, mitä vaikka meidän vetotreenit…Testihän tosiaan loppuu sitten kun maitohappoa on tarpeeksi, toisin kuin juoksuvedot…:)

Testaaja analysoi tuloksen verikokeiden ja sykemittariin tallentuneen datan perusteella, ja tekee niiden pohjalta ohjeellisen treeniohjelman, kertoo henkilökohtaiset sykerajat, ja antaa muutenkin hyviä vinkkejä juoksemiseen. Olin tosi yllättynyt, että kestävyyskuntoni pääsi asteikolla 1-7 ihan sinne seiskaan asti (johon pääsee 3% ikäluokasta), koska en nyt ihan niin ”sheipissä” koe olevani! Ilmeisesti kaikki vaunukävelyt ovat pitäneet peruskunnon kohdillaan, vaikka juoksun kanssa onkin välillä viimeisen vuoden ajan ollut vähän niin ja näin. Mutta paljon jäi tavoiteltavaa. Marathon -ennusteeksi sain ajan 4:05, mikä ei vielä päätä huimaa (tosin sehän ei edes Vaarojen Maratonilla päde, siellä ohjeistetaan varaamaan matkaan n.1,5 -kertaa tavallisen marathonin aika). Ja 3000m Cooperin testissäkin siintää vielä edessäpäin – sen saavuttamiseen testaaja arvioi minulta menevän ainakin puoli vuotta.

Olen tosi tyytyväinen testiin, ja suosittelen sitä kaikille sykemittarin käyttäjille ja tavoitteellisesti juokseville. Se antaa eväät seurata lenkkien järkevyyttä, sitä ettei treenaa aina samalla tavalla tai liian kovaa. Sain nyt uutta intoa seurata, miten juoksu etenee ja kunto kehittyy. Fiiliksestähän sen osittain tietää, mutta joskus numero-todisteetkin ovat ihan kivoja.

Asiasta toiseen, ja vieläpä aika kauas: heinät ovat kauniita! Juuri nyt maisemaa pehmentää tämä hempeän hopeinen sävy.

kesäheinä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s