Ihminen ja luonto, Kasvit, Kesä, Sää

Pisaroita!

Sadetta on lupailtu sääennusteissa jo pitkään, mutta aina ne pisarat ovat vain hävinneet jonnekin viimehetkellä. Nyt kuitenkin illalla alkoi avonaisesta ikkunasta yhtäkkiä tulvia ihanaa kostean maan tuoksua…vihdoinkin, sade! Monet kasvit kaipasivat sitä jo kipeästi! Rutikuivia ruohosipuleita…

sade2sade1

Kyllä jotkut kasvit ovat vielä jaksaneet kukoistaakin. Maitohorsmat kestävät kuivuutta aika hyvin.sade4

Kasveilla on valtavasti eri selviytymisstrategioita. Jollain on juuret ihan lähellä maan pintaa, toinen kaivautuu tiukasti syvyyksiin, joku elää toisen kasvin kanssa symbioosissa… Yksi valitsee omaperäisen kasvupaikan nousten ylös pienestä kallion halkeamasta, ja lähellä naapuri kasvattaa piikkejä suojakseen. Joku kukkii eri aikaan kuin muut, tai ponnistaa kasvuun äkkiä keväällä ennen kuin ympäristön kasvit alkavat varjostaa. Monesti sanotaan, että elämä on yhtä kilpailua, nopeat syövät hitaat ja vahvemmat jyräävät heikommat. Enpä suostu uskomaan, että se olisi ihan noin yksioikoista. Kilpailu on vain yksi monista elämisen muodoista. Jos kasveillakin on noin kehittyneitä elämäntapoja, niin emmeköhän me ihmisetkin kykene…?

Some rain, at last! The flowers really need it now – some more than the other ones. They all have different kind of surviving strategies – and I think ”competition” is just one of them. There are many other possibilities. Yes, both for plants and human beings… 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s