Ihminen ja luonto, Kirjat, Retket

Villi vaellus

Sain tuurilla käsiini kirjaston palautushyllystä Cheryl Strayedin teoksen Villi vaellus. Onneksi! Se kuuluu niihin harvoihin kirjoihin, jonka voisin kuvitella ostavani ihan omaksi. Useinmiten yksi lukukerta per kirja riittää, mutta joidenkin kirjojen maailmaan ja tunnelmaan tahdon upota uudelleen ja uudelleen.

cheryl1

Omaelämäkerrallinen kirja kertoo Cherylin vaelluksesta Pacific Crest Traililla, vaellusreitillä joka ylettyy Meksikosta Kanadaan. Huomaa hyvin, että kirjoittaja on todellakin itse kokenut kuvailemansa retken, niin aitona sen yksityiskohdat välittyvät lukijalle. Tiedän tarkalleen mitä Cheryl takoittaa, kun hän puhuu vaeltamisen muuttumisesta (ihanan ja kamalan) monotoniseksi, päivien mittaan kertyvän energiavelan aiheuttamasta ikuisesta nälästä, tai siitä, kun on vain jatkettava eteenpäin kun muuta ei voi. Väitän, että kaikissa pidempikestoisissa retkissä tulevat nuo samat ilmiöt vastaan, oltiin sitten liikkeellä kävellen, pyörällä, kajakilla, tai jollain muulla.

Muistan, kuinka pyöräreissulla haaveilin kaikki satulallani vietetyt iltapäivät erilaisista juusto- ja suklaakakuista mitä söisin kotiin päästyäni. Kerran taas kajakkiretkellä olisi tehnyt mieli luovuttaa ja lopettaa melominen merikipeyden vuoksi, mutta keskellä avointa, tuulista selkää oli vain pakko puskea eteenpäin tärisevin käsin. Koko päivän jatkunut päänsärky, uuvuttava sivuaallokko ja aina vain kauemmaksi pakeneva määränpää saivat minut hulluuden partaalle! Rantaan pääseminen sen päivän iltana oli paratiisimainen kokemus: päänsärky, pahoinvointi ja heikkous päästivät otteestaan, löytyi täydellinen telttapaikka ajuruoholta tuoksuvan saaren sopukoista, sirkat sirittivät pimeässä kesäyössä, ja ruoka – taas se ruoka – oli taivaallista. Mielessä jyskytti vain ”Mä tein sen kuitenkin!” Siinä ihan tarpeeksi suuri syy lähteä retkelle uudestaan ja taas uudestaan.

Villi vaellus ei ole vain vaelluskirja, pikemminkin se on paljas ja rohkaiseva kasvukertomus. Lue tämä kirja, jos sinulla on (minkälainen tahansa) suhde luonnossa liikkumiseen, tai jos olet koskaan ollut pulassa.

I read a book by Cheryl Strayed, ”Wild. From Lost to Found on The Pacific Crest Trail”. I really understand what she means when she tells about all the problems and beautiful moments during her hike (and life). If you have any kind of relationship to traveling outdoors, or if you have ever had any problems – read it!

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Villi vaellus”

    1. Kannattaa! Kirja, jossa on hienoa voimaa! Teoksen vahvuus ei ole niinkään kielellisellä puolella (sujuvaa sekin), mutta tarina on hieno!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s