Ihminen ja luonto, Puutarha

Puutarhani

Kulunut kesä oli ensimmäiseni tässä puutarhassa. Päätin olla tekemättä mitään suurempaa ennen kuin olen ainakin yhden vuoden katsellut, millainen paikka tämä on. Ilman lähempääkin tarkastelua olisi tosin voinut tehdä nyt todeksi varmennetut päätelmät: piha on a) tuulinen ja b) kuiva. Ensi vuodeksi pitää siis satsata etenkin tuulensuojakasveihin ja vedenkeruuseen.

Keväällä ensimmäiseksi nousivat muutamat sipulikasvit. Ilahduin, kun vuotta aiemmin lapsivuodeosastolle saamani kukkaset nousivat nyt sorasta, johon olin ne syksyllä tökännyt.

puutarha1

 

Aiempien asukkaiden istuttamat raparperit tuottivat hyvin satoa. Niistä olisi riittänyt hilloonkin, mutta tällä kertaa tein vain muutaman piirakan.

puutarha2

 

Sadetta riitti etenkin alkukesästä hyvin. Jos meillä olisi enemmän tynnyreitä, olisimme pystyneet juottamaan isompaakin kasvijoukkoa koko kesän. Ensi vuodeksi siis lisää tynnyreitä!

puutarha3

 

Heinäkuun kovat pohjoistuulet repivät tomaattien lehtiä. Tuulten ja varmaankin heikohkon mullan seurauksena tomaattimme ovat nyt tosi hullunkurisia: täysin lehdettömiä, mutta täynnä punaisia ja vihreitä palleroita! Ja makeita ovat. Lajike ”Hundreds & Thousands” on nimensä veroinen.

puutarha5

 

Pihan ja pirunpellon rajamaille rakentamani yrttialtaat ovat antaneet juuri sopivasti maustetta ruokiin. Saa nähdä, mitkä yrteistä jatkavat kasvuaan ensi kesänä. Tavoittelen tällaisia ”itse itsensä hoitavia monivuotisia istutuksia”…jollaisiin mahdollisesti myös tämä kuvassa näkyvä kehäkukka-allas kuuluu. Siinä on myös krassia ja jo kukkinutta kurkkuyrttiä.

puutarha6

Kompostikin on päässyt täystyöhön, uskonpa että sen tuottamassa mullassa on paljon ytyä! Se nähdään sitten ensi keväänä. Nyt vain seurailen kasvien kypsymistä ja hiipumista. Ne tekevät sen tyylillä.

puutarha7

Our first summer in this garden. I decided not to do too much before I see how this area is. Well, it’s dry and very windy – so next year I will concentrate on working with these things. This summer we have at least enjoyed eating rhubarb-pie, herbs, and tomatoes.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Puutarhani”

  1. Ai pihanne on tuulinen ja kuiva. Sepä yllättävää 😉 Kovin tutulta näyttää tuo puutarhan reuna, ihan kuin minullakin olisi joskus ollut samanlainen…
    Koska pihanne tosiaan on harvinaisen tuulinen, ei varmaan kannata laittaa kallisarvoista kompostimultaa maan pinnalle, vaan kaivaa sitä jotenkin maahan tai laittaa sen päälle katetta, esim. sanomalehteä ja kiviä, riippuu tietysti millaisille kasveille sitä laitat, onko se mahdollista.

    1. Saila, kiitos vinkeistä! Ehdottomasti täytyy heti tuota katetta kokeilla,koska se voisi samalla vähän auttaa kosteutta pysymään maassa… Ja kompostiakin pitää käyttää ajatuksella..muutakin maata tähän vaan täytyy saada hiljalleen kerrostettua lisää: vesihän solahtaa tästä läpi kuin…noh, ”vettä vaan” 😉 Ajattelinkin pyytää sua kurkkaamaan meidän pihaa pian kun tuut käymään 😉 (Et varmaan koskaan joudu vapaa-ajallasi näihin hommiin, tiiät varmaan ilmiön ”lääkäri sukujuhlissa”, kaikki alkaa heti kertoa vaivoistaan ja pyytää reseptejä…no, en mä paljoa ajatellut vaivata, pari puu/pensas asiaa vaan kysäistä…)

      Ja kyllä, sama pirunpelto se meillä on puutarhanreunuksena, me ollaan vaan täällä vielä ylempänä, eli ei ole sitten vähäisintäkään tuulensuojaa…ja talon koillispääty…huh!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s