Ihminen ja luonto

Hei Linnut!

heilinnut1

Perustimme ala-asteikäisinä ystäväni kanssa luontokerhon. Sen nimi oli Hei Linnut! Ekassa tapaamisessa myimme saarelaisille WWF:n arpoja, ja postitimme rahat WWF:lle. Mitään muuta tapaamiskertaa en sitten muistakaan. Ehkä into laantui, kun yrittämämme yhteistyö Luonto-Liiton kanssa ei oikein ottanut tulta alleen. Täytimme Luonto-Liiton ”Perusta luontokerho” -lomakkeen, ja odotimme innoissamme sieltä tukea toiminnallemme. Ihmettelimme kohtaa ”Materiaalitoiveet”, joka näin jälkeenpäin järkeillen taisi tarkoittaa kirjallisia materiaaleja. Tuolloin päättelimme sen hieman konkreettisemmin, ja kirjoitimme siihen ”Pinsettejä, ämpäreitä ym. tarpeellista”. Kumma kyllä, Luonto-Liitto ei koskaan vastannut.

heilinnut2

Oli aika siirtyä järeämpään toimintaan. Seuraavan luontokerhon nimi oli ”Minkit”. Meidän duo kävi taistoon minkkien puolesta, Utön metsästysseuraa vastaan (johon mm. kummankin vanhemmat kuuluivat). Saaren minkkikantaa yritettiin saada kuriin loukkujen avulla, mutta mepä kävimmekin laukaisemassa loukut kivien ja keppien avulla! (Minkkikanta kyllä pieneni rajusti, joten emme tainneet olla tarpeeksi tehokkaita…)

heilinnut3

Suora polku tästä olisi kai ollut kettutyttöily, mutta koska ihmisen tie ei ole suora, en ole koskaan vieraillut turkiseläintarhoilla. Kaksikymppisenä läpikäymäni kulutus-shoppailu-hälläväliä-kauden jälkeen olen yrittänyt vaikuttaa luontoon ja eläimiin lähinnä arkipäivän valinnoillani. Pesuaineet ovat ekoa, vedenkulutus vähäistä, huonelämpötila viileä, lihansyöntiä olen vähentänyt koko ajan… Nyt mietin uusia tavoitteita. Mikä pitäisi ottaa haasteeksi? Liikkuminen ilman bensaa/dieseliä? Paperinkulutuksen minimointi? Sen pirun talouspaperin käytön lopettaminen? Mietin näitä, koska pienilläkin arkivalinnoilla on merkitystä. Tuleeko mieleen hyviä ideoita tai haasteita? Vai pitäisikö sittenkin perustaa uusi luontokerho? 😉

P.S. Vihaan sellaista ”Niin kauan kuin Kiinassa kulutetaan miten kulutetaan, on ihan sama, mitä me täällä Suomessa teemme.” Kun ei ole! Jokaisella teolla on merkitys. Enhän esimerkiksi tahallani kylvä riitaakaan, vaikka Afrikassa soditaan.

I’ve started a couple of nature clubs as a kid. One was called ”Hello Birds”. We had fun, but nowadays I’m trying to affect the environment by my everyday choices. Now I’m searching for new challenges…any ideas in that?

Mainokset

7 vastausta artikkeliin “Hei Linnut!”

 1. Oon ehdottomasti uuden luontokerhon kannalla! Ja nimen pitää olla vähintään samaa tasoa aiempien nimen kanssa 😉

  1. Niin, mitenkä sitä enää voi noin hyviä nimiä keksiä? Kun parhaat on jo viety? 🙂 Hmm…se kerhon missiokin pitäisi toki olla vähintään yhtä hieno, kuin silloin ennen!

 2. No hitsi, kyllä Luonto-Liitto olisi ehdottomasti saanut lähettää teille pinsettejä ym. tarpeellista 😀
  Hyvät nimet. Tulen mukaan luontokerhoon, kunhan siinä ei edesauteta peurakannan kasvua 😉

  1. Hihhii 🙂 Tiedän muuten että täältä meiltä löytyisi varmasti yksi vapaaehtoinen avustaja sun ”peurat pataan” -teeman toteuttamiseen! 🙂

 3. Meillä on käytössä kangasvaippoja, kangasnenäliinoja ja kangaslautasliinoja (jotka tosin ovat tummansiniseksi värjättyä IKEAn halpoja pesulappuja), sillä inhoan jatkuvaa poisheittämistä.

  Viileästä huonelämpötilasta sen sijaan olen kai Saksassa kärsinyt tarpeeksi elämääni loppuun… 😉

  1. Kiitos konkreettisesta ideasta! Siinä on sitten seuraava ekologinen valinta! Minäkin inhoan turhaa poisheittämistä, ja juuri talouspaperi on oikein sen ilmiön pahimpia ilmentymiä. Ei meillä lapsena ollut mitään talouspaperia, kangasta silloin käytettiin. Ja isovanhempani käyttivät aina kangasnenäliinoja.

   Pestäänkö nuo liinat tavallisen pyykin seassa vai erikseen? Kuinkahan nopeasti pitää pestä? Ja kuinka paljon sellaisia kannattaa olla? Meillä varmaan eniten talouspaperia käytetään ihan vain rätin korvikkeena, kun pitää pyyhkiä puurojämät lattialta tms, joten ehdottomasti pitäisi kehittää myös siihen tarkoitukseen omat liinat.

   Kestovaippojen kanssa meillä tuli sellainen ”ongelma”, että nyt kun niitä tulee enää muutama vuorokaudessa, niin kestäisi kauhean kauan kerätä koko koneellinen (6kg), jolloin vaipat ehtisivät alkaa haista. Enkä tahdo pestä vajaita koneellisia, ihan periaatteesta, ja lisäksi koska täällä vesi on varsin kallista. Ja jotenkin en halua myöskään pestä vaippoja muun pyykin seassa (eikä sitäkään tule kuin yksi tai max pari koneellista viikossa) Joten nyt lapsemme käyttää kertakäyttöisiä vaippoja…

   Mutta, sait tosiaan inspiroitua tähän aiheeseen, nyt otan enemmän selvää! Danke schön!

   1. Vaipat en itsekään pessyt (vaippakausi taitaa olla ohi, jippiii!) kuin pari kerta viikossa, samasta syystä. (Vaikka meillä on kiinteä vesimaksu – mitä inhoan vielä enemmän, kun sitten kaikki saavat luvan tuhlata.) Vaipat eivät haise eivätkä homehtua kun ne saa kuivua – me säilyttiin niitä avarassa, kannettomassa ämpärissa. Vaipat pestiin 60 asteessa, nenäliinojen, pyyhäliinojen yms. seassa. (Nyt kun vaippoja ei enää tulee, nenäliinat on usein lopussa ennen kuin koneellinen 60 asteen pyykkiä on kertynyt… pitä ehkä hankia lisää…)

    Ne lautasliinat ovat vasten odotuksia haastavampia. Ensin hankittiin ne valkoiset pesulaput, koska oli tarkoitus pestää ne vaippojen kanssa. Kävi pian ilmi, että valkoinen ei ollut hyvä idea kun porkkanasose- ja puurotahroja eivät lähteneet pesussa pois. Sitten värjättiin tummaseksi. Sitten huomattiin, että ne alkavat haistaa kun pestään ”vain” 60 asteen pesussa. Nyt pestään niitä aika usein 90 asteessa. Onneksi meillä on aika paljon tummia Muumipyyheliinoja jotka voi pestää samalla…

    Viisihenkisessä taloudessa pesukone kun täyttyy yleensä vähän nopeammin… 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s