Ihminen ja luonto

Kuutamolla

Kuutamo valaisee niin hyvin, ettei iltakävelyllä tarvitse taskulamppua. Kuljen mielelläni iltataivaan valaisemia polkuja, maailma tuntuu siten paljon suuremmalta ja avarammalta. Keinovalo taas supistaa todellisuuden pieneksi leikkikehäksi, jättäen muun maailman mustaksi.

Mistä tietää, ollaanko menossa kohti täysikuuta vai uuttakuuta? Tässä on helppo muistisääntö: katso taivaalla näkyvää kuuta, ja piirrä mielessäsi sen vasemmalle puolelle pystysuora viiva. Kumpi kirjain kuusta ja viivasta muodostuu, P vai K?

kuutamolla

 

P-kirjain tarkoittaa, että kuu parhaillaan paisuu, eli ollaan menossa kohti täysikuuta. K taas tarkoittaa kutistumista, eli seuraavaksi on uusikuu. Nippelitietoa, mutta mielestäni tilanteesta on kiva olla kartalla – ihan ilman almanakkaa tai googlea. Pian on muuten täysikuu.

I like going on the evening walk without a torch – the moonlight is enough. Do you know, by watching the moon, if it’s getting bigger or smaller? Here’s a simple mnemonic, but I’m afraid it only works in finnish…?  

Mainokset

6 vastausta artikkeliin “Kuutamolla”

 1. Hei loistoluoto, tuohan on loistosääntö. En minäkään ikinä muista, millä puolella sirppi on kun kuu kasvaa tai vähenee. Kiitos!

 2. Näin opetettiin kansakoulussa jo 1956, eikä se ikinä unohdu – joskus muistan kylläkin, että K olisi = KASVAA ja P = PIENENEE –

  hannah

  1. Hihhii, tuo siinä on vaarana, olen miettinyt samaa 🙂 Meinasinkin lisätä kirjoitukseen, että älä hyvä ihminen päästä mieleesi mitään synonyymejä tai muita, koska muuten menee sekaisin 🙂

   Mahdetaankohan tuota enää opettaa koulussa millään luokalla? Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon luonto/ympäristöaineet ovat muuttuneet vuosien varrella…osittain on varmaan menty parempaan suuntaan, mutta osittain myös etäämmälle luonnosta….

  2. Meidän lapsille Aavi opetti myös että P-pienenee ja K – kasvaa, mutta kuu narraa eli se menee päinvastoin :-). Ja nyt sitten sekottuu nuo muistisäännöt keskenään, eikä taaskaan tiedä kuinka se menee….. :-). Pääasia että on olemassa!

   1. Apua, tuo narraaminenkin vielä!!! 😀 Eikä, nyt vaan mieleen ”paisuu kuin pullataikina” ja kaikki muut unholaan 😀 Jotkut asiat vain on uskomattoman vaikeita muistaa, vaikka on vain 2 vaihtoehtoa!

    Jos mun pitää sanoa, kumpaan suuntaan väännettäessä ruuvi/kansi/muu kierrejuttu aukeaa tai menee kiinni, niin edelleen on pakko kokeilla silmät kiinni, että miten avaisin muovipullon korkin…”joo näin päin aukeaa”…(vastapäivään aukeaa, eikö niin?!:) )

 3. Joo nää muistisäännöt voi olla pelastus tai sekaannuksen suuri aiheuttaja. Meillä oli yläasteella mielenkiintoisia muistisääntöjä alkuaineiden (niiden ei ehkä niin tavallisten ja helppojen) kemiallisista merkeistä. Tässä niistä pari:

  Fosfori = P eli pöllö. Tähän oli kehitetty runo/räppi joka meni jotakuinkin näin… ”Räkä loistaa pimeässä, se on pöllön fosfori räkää”
  Eli todella looginen, eikö?

  Rikki = S eli särki

  Nämä ja monta muuta keksittiin ah niin mielikuvituksekkaalla ja loogisella teinijärjellä… 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s