Ihminen

Aamuyön tunteina

Heräsin sunnuntaiaamuna viideltä mieheni valmistautuessa pyörälenkille. Hänen lähdettyään ovesta ulos en saanut enää unta. Se ei haittaa mitään silloin, kun on hyvä kirja yöpöydällä odottamassa. Jatkaessani Delphine de Viganin lumoavaan No ja minä -kirjaan uppoutumista olin ainoastaan onnellinen, että heräsin niin aikaisin.

Kirjassa pariisilaistyttö Lou tutustuu asunnottomaan No-tyttöön, ja heidän tarinastaan muodostuu hengästyttävä kertomus asunnottomuudesta, hylkäämisistä ja uskosta siihen, että maailmaa voi muuttaa. Vai voiko?

nojaminä1

Olen soittanut ambulanssin hakemaan tokkuraista ihmistä jokirannasta ja tien penkalta. Olen kiskonut autotiellä makaavan humalaisen polkupyörineen jalkakäytävälle. Olin katsomassa ystävieni jalkapallopeliä, kun kaksi rääsyistä veikkoa tuli viereeni istumaan. Meillä oli hauska tarinatuokio, kun istuskelimme siinä nurmella paistattelemassa päivää. Toinen miehistä havainnollisti, miten vastapäisen talon ikkunanpuitteista muodostui peace-merkki, kun sitä katsoi kumartaen pään alaspäin ja kurkistaen haarojen välistä.

Ärsyttää, kun ongelmien kanssa painivia ihmisiä syytetään, ja väitetään kaiken olevan itseaiheutettua. Suutun aivan yhtä paljon kuin kirjan Lou: ”Minä en pidä siitä, että puolustuskyvyttömien ihmisten kimppuun käydään, se saa minut raivon valtaan — ja siksi eräänä päivänä sanoin tädille: entäs sinä, Sylvie, millainen sinä olisit, jos olisit pitänyt käsivarsillasi kuollutta lastasi?”  Voi olla sarja epäonnisia sattumia, väärien ihmisten kohtaamisia, jo lapsuudessa varastettujen voimien epätoivoista takaisinhaalimista. Onko oikeastaan edes oleellista etsiä syyllistä?

Kerran ostin rahaa pyytävälle ukolle linja-autoasemalta juustosämpylän. Hän ei varmastikaan päässyt sen avulla pois kadulta. Mutta oli se sentään ystävällinen ele ihmiseltä toiselle. ”Ennen ketään ei kiinnostanut, oliko hän tullut kotiin. Nyt me olemme tässä. Kannamme hänet sänkyyn, kun hän ei itse pysty siihen, pelkäämme, kun hän ei tule kotiin. Se on jo jotakin. Se ei ehkä muuta asioiden kulkua, mutta on se jo jotakin.”

nojaminä2

I read a book by Delphine De Vigan, originally named ”No et moi”. It’s a beautiful story about two young Parisians: Lou and a homeless girl No. For me the main theme in the book was people who need help – is it really their own fault that they are distressed? Can we change things, can we help? Why, how? Oh, just read the book!

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Aamuyön tunteina”

  1. Kirjaa en tunne, mutta aivan ihania huomioita! Voi kun ihmiset ymmärtäisivät, miten paljon pienikin ystävällinen teko tuo hyvää mieltä, eikä pelkästään vastaanottajalle.

    Muistuu mieleeni junamatka parin vuoden takaa. Silloin oli juuri astunut voimaan sääntö, että junasta ostetusta lipusta joutuu maksamaan viisi euroa lisämaksua, vaikka asemalta ei edes voisi ostaa lippua. Tätä ei ilmeisestikään tiennyt eräs arviolta 12-vuotias poika, jolla oli vain kertalipun hinta varattuna.

    Pieni matkalainen soitti hädissään kännykällä kotiinsa, puhui kaiken lisäksi ”ulkomaankieltä”. Konduktööri vaihteli jalkaa ja tuhahteli vihamielisen oloisena. Poika lopetti puhelun ja sanoi itku kurkussa, että hänellä nyt ei vain ole tämän enempää. Siinä vaiheessa kysyin häneltä paljonko rahaa löytyy. Lipun hinnasta puuttui 70 senttiä! Iloisena sen maksoin, ja poika kiitti nätisti. Kondari sen sijaan vaikutti siltä, kuin olisin ollut petturi. Kelleköhän mahtoi tilanteesta jäädä hyvä ja kelle kelju mieli?

    1. Ihanasti tehty, ja varmasti pelasti pojan päivän! (Muttei ehkä kiukkuisen konduktöörin 😉 ) Uskon, että Suomessa tosi monesti jätetään auttamatta jonkin sellaisen selityksen varjolla, että ”Se on sen oma ongelma, ei viitsi puuttua”… Vähän turhankin paljon ”kunnnioitetaan muiden yksityisyyttä”, jos se nyt sitä edes oikeasti on..Mutta jokainen hyvä teko on aina yksi hyvä teko lisää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s