Ihminen ja luonto

Krääsää vastaan

äläosta2

Eilen vietettiin mielestäni yhtä vuoden tärkeimmistä teemapäivistä, Älä osta mitään -päivää. On todellakin aiheellista välillä pohtia, miten omat kulutustottumukset vaikuttavat maailmaan. Kieroutuneessa systeemissä shoppailu nähdään hassuna, harmittomana ja kevyenä huvitteluna. Samalla tungetaan piiloon päivänselvä tieto siitä, että niin luonnonvarojen käyttö kuin niiden jalostamistavat ovat kestämättömiä ja täysin epäeettisiä. Hyvin ei välttämättä voi ostajakaan: ylimääräinen on ylimääräistä, oli kyse sitten ruuasta, päihteistä, tai tavaroista. ( Se, että ylipäätään pitää olla nimetty päivä, jolloin ei osteta jotain, kertoo aika paljon tästä hetkestä…)

Moni luulee, että shoppailun ja kulutuksen vähentäminen tarkoittaa kivikautisia oloja. Olen lukenut useita laskelmia (joista en tietenkään löydä nyt yhtäkään tähän lähteeksi), joiden mukaan paluu 50-60 -lukujen kulutustasolle riittäisi mahdollistamaan paljon eettisemmän ja ekologisemman maailman. Ei kuulosta kovinkaan extremeltä! Mitä tuolloin oli? Kuulemani mukaan arkiruokaa ja tavaroita oli tarpeeksi, mutta luksusjutut, kuten silloinen ”kodin elektroniikka” ja hienot herkut olivat nimenomaan luksusta, eivätkä jokaisen ihmisen perusoikeus.

Tänä vuonna kulutuksenvastainen teema jatkuu Krääsätön joulu -haasteella. Mitä mieltä olet, voiko joulu tulla ilman krääsää? Miten?

P.S. Dear Santa:

äläosta1

 

Yesterday was the annual ”No shop day” (or ”Buy nothing day”). It will continue with ”Buy nothing Christmas”. What do you think, is there any Christmas without shopping?

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Krääsää vastaan”

 1. Onpa pysäyttävä tuo ”aasialaisten lasten toivomus”. Tuo juuri joulussa ahdistaa ihan sikana ja joka vuosi enemmän.
  En muistanut koko älä osta -päivää, joten ostin bensaa – tosin ilman sitä olisin jäänyt tien poskeen jossain Lohjan kohdalla 😉
  Mutta illalla tv:tä kuunnellessani (puuhailin muuta) ahdistivat puolestaan mainokset, ihan hirveitä! Kuka haluaa ilmanraikastinfirman valmistaman väriään vaihtavan tunnelmakynttilän? Tai riisiä pienissä pusseissa, joissa ne keitetään – haloo??!! Tai joltain leivokselta maistuvaa teetä. Apua. Mitä ihmettä, eihän näillä tavaroilla tee mitään. Ahdistavaa.
  nimim. Tavallinen kynttilä, tavallinen tee ja tavallinen riisi, kiitos

  1. Joo, kun joulun tarkoitus (?!) on kerran levittää toivoa ja hyvää mieltä, niin ei se nyt ihan reilua ole jakaa sitä vain ”omille”, repimällä sen irti toisten selkänahasta…

   Ja voi turhakkeiden turhuutta! Leivoksen makuinen tee 😀 Ja tosiaan, suurin osa nykyään markkinoilla olevista tavaroista ja ruuista on täysin turhia, keksimällä keksittyjä. Jos resursseja olisi loputtomiin, ja tuotteet pystyttäisiin valmistamaan ilman kenenkän kärsimystä, niin sitten mulle olisi aivan sama, mitä turhakkeita markkinoitaisiin ja ostettaisiin. Mutta kun ne sen lisäksi että ovat turhia, myöskin aiheuttavat jossain kärsimystä, niin…??!! Aika helppoa järkeillä, ollako niiden kannalla vai niitä vastaan 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s