Ihminen

Energiasyöpöt

Olen kuluneen vuoden aikana lukenut liian monta naistenlehtiartikkelia siitä, miten jokaisen pitäisi olla ”kiltti itseään kohtaan” ja karsia lähipiiristään ”energiasyöpöt”. Näillä ”energiasyöpöillä” viitataan ihmisiin, jotka vyöryttävät murheensa korviisi toistuvasti, nurisevat, ovat hankalia ja aina ongelmissa. He levittävät negatiivista ilmapiiriä työpaikoilla, ystäväpiirissä, perheen tai suvun sisällä, ja estävät muiden etenemisen ja kasvun.

Toki ymmärrän neuvon siinä kohtaa, kun vaikkapa parisuhteessa kaikki on jo tehty, kun matkan kulkeminen yhdessä ei enää vain ole mitenkään mahdollista jomman kumman tai molempien hajoamatta. Mutta silti häkellyn joka kerta näihin lehtijuttuihin törmätessäni. Niissä ei puhuta vakavasti kypsytellyistä eroista, vaan rupatellaan yhden kuvitetun sivun verran köykäisesti siitä, miten hankalat ihmiset kannattaa lakaista pois edestä. Tarvitseeko maailmassa, jossa sana yhteisökin viittaa ensisijaisesti facebookiin, kehottaa ihmisiä enää lisää itsekkyyteen? Edes naamioimalla sitä termiksi ”terve itsekkyys”?

En usko, että ainut ratkaisu oman kasvun mahdollistamiseksi on poistaa lähipiiristään hankalat ihmiset. Olisi paljon hedelmällisempää miettiä, miksi ja miten tuo ihminen saa vietyä minulta näin paljon energiaa. Mikä kohta minussa on sellainen, että tuollainen puhe ja toiminta saa minut näin heikoksi? Mitä voin tehdä itselleni, että voin elää tuon ihmisen seurassa mielekkäästi?

Bob Marley lauloi tämän kai vähän uskonnollisemmassa merkityksessä, mutta hyvä biisi sopii moneen.

In high seas or in low seas
I’m gonna be your friend,
I’m gonna be your friend.
In high tide or in low tide,
I’ll be by your side,
I’ll be by your side.

lowtide1

Bob Marley said it already.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s