Ihminen, Ihminen ja luonto, Kaupungissa

Mitäs tässä kaipais?

kalliolla1

Joulun tienoilla yksi saarella käymässä ollut vanhempi herrasmies tuli tiedustelemaan minulta:  ”Voiko tuollainen nuori nainen oikeasti elää onnellisena täällä yksinäisellä saarella?” Olin niin hölmistynyt, että vastasin vain joo. Keskustelu olisi voinut jopa kehkeytyä hedelmälliseksi, jos olisin ollut paremmin messissä, ja valinnut vähän värikkäämmän vastauslinjan. Nyt voin vain syyttää itseäni, etten koskaan saanut tietää, mitä tämä ihminen ajatteli minun kaipaavan.

Olen asunut Turussa seitsemän vuotta. Kaupunkielämässä minua ihmetytti eniten se, kuinka paljon siellä tuli nähtyä vaivaa asioiden sulkemiseksi pois omasta aistimaailmasta. Korvanapit korviin, etteivät ulkopuoliset äänet kuulu. Auton lämmitys täysille, ettei pakkanen tunnu iholla edes pientä hetkeä. Jollain kulkuvälineellä paikasta toiseen, lämpimään ostoskeskukseen, pursuavien ruokahyllyjen väleihin valitsemaan sopivaa sieltä loputtomasta valikoimasta. Katse ihmisten läpi. (Ja sitten valitetaan, kun mikään ei tunnu miltään?)

Täällä tykkään siitä, kun arkielämäkin tuntuu, ihan fyysisesti. Mielummin pusken silmät sirrillä tuulta vasten, kuin istun turtana jossain bussissa. Juttelen vastaantulijan kanssa arkisista jutuista, pulahdan kylmään mereen milloin tykkään (ilman ensin sitä matkaa lämmitetyssä autossa), ja paiskon rannalta kiviä veteen kiukkuisena tai iloisena. Minua kiehtovat paljon enemmän luonnon asettamat haasteet, kuin vaikkapa elämäni taloudellinen optimointi. kalliolla2

En silti väitä, että tällaista elämää voi viettää vain täällä saaristossa. Olin jokin aika sitten kaupungissa töissä puoli vuotta. Polkiessani aamuisin töihin 12 km pilkkopimeässä, 22 asteen pakkasessa, jään ritistessa pyörän renkaiden alla, tajusin että kunnon meininkiä voi löytyä myös kaupungista. Sitä pitää ehkä vain kaivaa vähän syvemmältä. Ja päästää se kaupunkikin ihan iholle.

En kyllä silti keksi, mitä kaupungista kaipaisin. No joo, se on kyllä luksusta, kun pääsee kahvilaan juomaan kaikessa rauhassa mukillisen lattea. Ah! (Mutta en sitäkään arkeeni kaipaisi, koska eihän se sitten enää olisi luksusta.)

latte

Some weeks ago I was asked ”Can a young woman like you really live happily on this kind of lonely island?” Oh yes! What I really like here is that I can FEEL the everyday life, even physically.  I rather walk outside pushing myself through the storm, than sit in a warm bus. Of course it is possible to live like that in a big city, too. But I don’t really miss anything from the city-life. Or, wait…sitting in a café with a cup of latte…that’s luxury! (But I don’t want it to be a part of my everyday-life, because then it isn’t luxury any more!)

 

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Mitäs tässä kaipais?”

  1. On se jännää toi ihmisten tapa ajatella että kun saari (tai jokin muu paikka) on X matkan päässä kaupungista niin se on tottakai heti automaattisesti yksinäinen, siellä ei ole mitään tekemistä jne… Voi kumpa tietäisivät…. Ja ainahan voi mennä hautausmaalle kävelylle jos on tylsää 😉

    1. Niin, olisi oikeastaan hauska tehdä tutkimus, kuinka monen ihmisen kanssa sitä kommunikoi päivän aikana a)kaupungissa, ja b)täällä. Vaikka isossa kaupungissa tulee vastaan satoja ihmisiä päivässä, niin ei heidän kaikkien kanssa kuitenkaan tule juteltua (siinähän tulis hulluksi!)….Voi olla, että sosiaalisten kontaktien määrä ei eri paikoissa edes eroa niin paljon, mitä äkkiseltään luulisi. Niin ja sitten on vielä ihan toinen asia, että minkä laatuisia ne kontaktit ovat.

      No niin, milloin sinne hautausmaallekin taas ehtisi?;)

      1. Sehän onkin jo empiirisesti tutkittu – kaupungissa asuvalle ja Utössä kenttätöitä tekevälle tutkijalle puhuttiin merkitsevästi enemmään Utössä – varsinkin huhtikuussa! – vaikka tutkija puhui silloin suomea vain riittämättömästi eikä ruotsia lainkaan. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s