Girl power!, Lapset

Dilana

Tyttölapsen äitinä olen saanut pukea uudelleen päälleni kaapin pohjalle hautautuneet feministi-silmälasini. Olen siitä iloinen! On mielenkiintoista pohdiskella tasa-arvojuttuja, ja miettiä millaista naiskuvaa haluaa viestiä eteenpäin. Lapsilla nyt yleensäkin on sukupuolesta riippumatta aika reipas asenne, mutta uskon myös, että sitä voi kasvattajana ja kanssaeläjänä joko tukea tai lannistaa. Joten nämä ovat pohtimisen arvoisia juttuja.

Lähdin 21-vuotiaana Islantiin kuukaudeksi, kun olin järjestänyt itselleni jonkinlaisen työharjoittelupaikan paikallisessa päiväkodissa. Ekana iltana istuin paikallisen tyypin kanssa majatalon ruokapöydän ääressä juttelemassa, kun hän yhtäkkiä sai idean: ”Olen lähdössä illalla koko Islannin syksyn kovimmalle keikalle, joka myytiin loppuun alle tunnissa. Saattaisin silti saada sukulaisen kautta järkättyä yhden ylimääräisen lipun, jos tahdot mukaan?” Lähdin, tottakai, riemusta kiljuen!

Keikalla esiintyi Islannin oma poika Magni, joka oli tullut neljänneksi jenkkien Rock Star: Supernova -kisassa. Saman kisan kakkonen, Kaliforniassa asuva Dilana, tuli nyt Magnin kanssa yhteiskeikalle Reykjavikiin. Kaksi tosi-tv-tähteä ja nippu pääosin cover-biisejä, mielenkiintoinen yhdistelmä, mutta Islannissa suunnilleen mikä tahansa toimii! En osaa sanoin kuvata keikan tunnelmaa. Vaikka sekä yleisössä, että esiintymässä oli tasapuolisesti molemman sukupuolen edustajia, aistin tuona iltana ehkä elämäni voimakkainta girl poweria! Rohkeasti yleistäen, islantilaiset naiset ovat idoleitani: cooleja ja vahvoja, ottavat feminismin itsestäänselvyytenä, ja yhdistävät tyynesti korkkarit islantilaisvillapaitaan. Kun yleisössä oli maailman sähäkimmät naiset, ja lavalla tällainen Dilana , niin väitän että tyttöenergiaa oli sinä iltana tuolla yhdellä klubilla enemmän kuin koko Euroopassa.

Tuona iltana koettu fiilis vaikuttaa minuun yhä. Olisi kiva, jos siitä edes osa välittyisi jollain tavoin tytölleni.

girl power

Just talking about feminism and girl power! I’ve met this kind of attitude (by Dilana) in Iceland, and it has been important for me! It’s interesting to think about these things as a mom. 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Dilana”

  1. Varmaan äitinä tulee paljon ajateltua, kun on esikuvana ja niin suurena vaikuttajana toisen ihmisen elämässä! Oletkin siinä mielessä niin täydellinen äiti, kun olet avarakatseinen ja koko maailmaa ja elämää syleilevä. Vaikea uskoa, että takoisit mitään rajoittavia arvoja tyttäresi elämään, asia on varmasti juuri päin vastoin.
    Tuli mieleen se asia, että Islannissa ollaan -dottir, jos ollaan tyttäriä, mutta etuosa on aina kai silti isän nimi. Muissa skandinaavisissa kielissä taitaa vain olla -son, jolle ehkä Islannissa vähän kohotellaan kulmia, jos joku naispuolinen väittää olevansa -son… Mutta meillä ja muissa Pohjoismaissa otetaan isän sukunimi.
    Yllättävää kyllä, esim. Espanjassa ja Portulagissa lapsen sukunimeksi tulee sekä äidin että isän sukunimet, siis tyyliin ”Nieminen ja Lehtonen”, itse asiassa Portugalissa mennään niin pitkälle, että ensin on äidin sukunimi, sitten isän ja siinä välissä tulee vielä isovanhempien sukunimiä, joko yksi tai useampi. Nainen ei myöskään vaihda nimeään miehen sukunimeen Ranskassa, Italiassa, Espanjassa tai Portugalissa. Eli se niiden maiden machokulttuurista 😀

    1. Voi, yhtä täydellisen epätäydellinen kuin muutkin äidit..!:) Terveisin äiti, jonka lapsi on mieltynyt toistamaan sanojen viimeisiä tavuja (tyyliin:porkkana-na-na-na-na) sanoi juuri eilen SAATA-NA-NA-NA-NA…!!!

      Noi nimiasiat on kyllä tosi mielenkiintoisia, ne kertoo paljon piilojuttuja eri maista 😉 Islannissa on vielä mielestäni ihan superhellyyttävä tapa käyttää pääasiassa ihmisistä vain etunimiä – esim. kaikissa ajanvarauksissa, ravintoloiden pöytävarauksissa ym! Kertoo varmaan siitä, kuinka pieni maa on kyseessä, kun noin voi toimia 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s