Ihminen

Floppi

juoksu2

Sen sijaan, että aina hehkuttaisin juoksemista, ajattelin kirjoittaa yhdestä epäonnistuneemmasta urheilulajikokeilusta. Olen harrastanut ja kokeillut monenlaista liikuntaa. Peruslajit uinti, juoksu ja pyöräily ovat kulkeneet mukana pisimpään. Yläasteen ajan ratsastin useita kertoja viikossa, lukioikäisenä olin timmi kuntosalikinkku, parikymppisenä joogasin ja tanssin. Hassuin hairahdukseni ja samalla suurin floppini ikinä on GOLF. Näin jälkeenpäin on vaikea käsittää, millaisessa mielenhäiriössä olen ollut, kun olen golfin peruskurssille ilmoittautunut. Niin kuitenkin kävi, ja – vielä nolompaa – omistin hetken aikaa jopa golfbägin. Vaaleanpunaisen golfbägin.

”Se on niin hyvää liikuntaa, tulee käveltyä uskomattoman pitkiä matkoja, ja keskittyminen tekee hyvää.” Ihan oikeasti…en ole vielä maan päältä löytänyt ainuttakaan yhtä tylsää lajia. Hidasta tallustelua pitkin valmiiksi tasoitettua vihreää aavikkoa, silloin tällöin lyönti, josta kuulemma pitäisi tulla huippufiilis…hohhoijaa…zzzzz….

Liikkuminen voi parhaimmillaan olla voimakasta ja luovaa itseilmaisua, joka samalla yhdistää taianomaisella tavalla kaikista eri maailmankolkista ja taustoista tulevia ihmisiä. No, ei golf, minulle ainakaan. Jo pukukoodit ja pokkurointietiketti estävät fiilistelyn. Ne myös rajaavat valmiiksi sen, ketkä harrastukseen voivat ryhtyä. Olen muuten ihan varma, että golfin ”viehätyksestä” suuri osa piilee sen snobimeiningissä. Ihan totta, käsi sydämellä, golfaajat: olisitko koskaan lähtenyt griinille, jos se olisi ilmaista, siellä olisi jengiä kaikista yhteiskuntaluokista, ja homma olisi kaikkien perusjannujen puuhaa? (Heh, en kyllä tiedä mikä todennäköisyys on että tätä blogia lukee yksikään golfin pelaaja, ainakaan tämän jälkeen? ) Olisiko taapertelu nurmella ja ne mahtavat swingit todella niin upeita urheilukokemuksia, mikäli julkkikset ja rikkaat pitäisivät koko lajia ihan typeränä ja naurettavana?

Minulta taisi tosiaan jäädä tämän lajin sydän tavoittamatta! Sen sijaan voin juosta. Noniin, nyt sitten kuitenkin hehkutan juoksua, mutta… Siinäkin tulee liikuttua pitkiä matkoja ja keskityttyä. Ympäristöä ei tarvitse ollenkaan muokata juoksijoita varten, vaan juoksijat saavat sovittaa itsensä luontoon ja säähän. Ei metsien kaatamista, monimuotoisuuden tuhoamista nurmikoiden istuttamisella, makean veden tuhlaamista… Juoksemaan voi ryhtyä ilman ainuttakaan erityisvarustetta (edes lenkkareita, kuten olen nyttemmin huomannut). Lenkkimaastot alkavat kotiovelta. Harrastajien kirjo on ihan valtava, ja kaikki voivat liikkua yhdessä: nuoret, vanhukset, rikkaat, köyhät, mustat, valkoiset, keltaiset, pitkät, lyhyet, isot, pienet, miehet ja naiset… Ja mitä pidempiin matkoihin mennään, sitä vähemmän vaikuttavat mitkään ulkoiset tekijät. Ultramatkoilla naiset ja miehet ovat usein yhtä nopeita, ja viisikymppinen voi helposti voittaa kaksikymppisen. Kaikki juoksijat ovat ihan erilaisia, mutta kokemus on yhteinen. Ja vain sillä on väliä.

Kuvituksena harjoitusmaastoa.

juoksu1

I’m comparing my biggest sport-flop golf to my all-time favorite, running. Well, it’s easy to find many differences between these two… One of them collects together people from all kinds of backgrounds, is  easy to start without any equipment, doesn’t  require any special areas, and so on….the other one is…almost opposite.

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Floppi”

  1. Ihanan raikas puheevuoro 😀
    (Helsingin Vuosaaressa on yksi ilmainen golfkenttä, jossa kuulema käy kaikenlaista väkeä. Itse olen kai pitänyt kerran kädessäni golfmailaa…)

    1. Heeei, tuo kaikille avoin golfkenttä kuulostaa jo askeleen verran paremmalta/tasa-arvoisemmalta 🙂 Mitenköhän lajin kävisi, jos kaikki kentät muutettaisiin avoimiksi…olisi hauska nähdä 🙂

  2. Vaaleanpunainen golfbägi 😀 Mä luulen kans, että tämä ei ole golffareiden lempifoorumi, mutta mistäs sen tietää.
    Itseäni haittaa golfissa juuri tuo kenttien rakentamisen ja hoidon epäekologisuus. Ihan törkeää! Varsinkin maissa, joissa on vesipulaa, siellä se vasta törkeää on. Olen nähnyt ihania tasaisia, lyhyeksi kynittyjä viheriöiviä lammaslaidunmaita Skotlannissa golfin alkuseudulla. Olisi ihan eri asia (ja paljon coolimpaa!) jos golfia harrastettaisiin vain siellä, aidoilla laitumilla, mutta lampailla pitäisi kyllä olla kypärät päässä.

    1. Waude, ymmärrän hyvin golfin harrastuksen tuolla alkuperäismaisemissa – sinnehän se todella sopii! Ja on varmaan kaikkien ulottuvilla ne viheriöt 🙂 Mutta tuo epäekologinen rakentaminen on ihan yhtä hirveää, kuin nimeltämainitsemattomissa kuumissa öljymaissa harrastetut ”laskettelurinne keskelle aavikkoa” -projektit….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s