Ihminen, Kirjat, Lapset

Sanat, jotka…

Tämä on herkullinen vaihe lapsen kasvussa: puheen kehitys! Mikä valtava ponnistus aivoissa on täytynyt tapahtua ennen, kuin omia sanoja voi tuottaa ulos! Ja on jännittävää nähdä, miten suuri määrä tietoa lapselle on kertynyt jo ennen puhetaitoa. Ihan viime päivinä on tullut esiin monta paikkaan liittyvää muistoa, joiden olemassaolosta en ole ennen tiennyt mitään. Mutta nyt on sanat kertoa. ”Tässä pilkottiin omenoita lampaille,” totesi tyttö ulkopöydän vieressä, ja rannalla seistessään kertoi ”Täällä pikku vauvana (*minä*) ui.”

Minulle sanat ovat yksi olennaisimmista ihmisyyden ilmentymistä. Hurmaannun miettiessäni, miten sanat kehittyvät, miten ihminen ajattelee ennen sanoja, mihin kaikkeen ne avaavatkin oven. Kaikki on kuviteltavissa, kaikelle on olemassa symboli, josta voi rakentaa jotain kokonaan uutta. Jonka voi viestittää muillekin. Vahvimmat taide-elämykseni olen ehdottomasti kokenut kirjallisessa muodossa, romaaneissa ja laululyriikoissa. Joskus sanat tuntuvat loppuvan kesken, mutta on myös olemassa niitä ihmisiä, jotka sellaisissakin paikoissa osaavat muuttaa tunnelman sanoiksi. Sellainen saa hengitykseni lähes pysähtymään!

Olen oudolla tavalla lopettanut päiväkirjan kirjoittamisen aina elämäni suurissa murroskohdissa ja kriiseissä. Virhe! Uskon, että kirjoittamalla olisin pitänyt paremman yhteyden…kaikkeen, ja omia kappaleitaan ei olisi tarvinnut jälkeenpäin keräillä niin suurelta alueelta. Toivottavasti muistan tarttua kynään seuraavalla kerralla, kun elämä taas heittelee.

Täällä saman kannen alla meil on meret meil on maat, meil on sanat joiden voima pitää tän kaiken paikoillaan — (Nopsajalka – Lupaan olla)

words2

Words are one of the most human things I can imagine. Our daughter has learned a lot of them. It’s so fascinating to follow…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s