Ihminen, Kesä, Lapset, Ystävät

Raja-alueilla

kaksvee1

Kevät on tuonut saareen vierailulle monia tuttuja kavereita. Viime päivinä nämä samanikäiset ystävykset ovat touhunneet tiiviisti yhdessä.

kaksvee2

Sosiaaliset taidot eivät vielä ole huipussaan (toivottavasti, siis olisi kiva jos ne vielä tästä vähän kehittyisivät), mutta niitä hiotaan… Olen aiemmin päiväkotityössäni kokenut tällaiset jatkuvat kinat ja tavaroiden haalimiset (”Minun, minun! Byäää…!”) vähän raskainakin, mutta se on johtunut siitä, että niiden selvittämiseen ei ole ollut tarpeeksi aikaa. Isossa lapsiryhmässä yhden konfliktin selvittämisen aikana syntyy toisella puolella pihaa ainakin kaksi uutta. Kahta lasta ehtii kuitenkin hyvin vahtia, ja peliin voi rauhassa puuttua ennen, kuin se muuttuu riidaksi.

kaksvee3

Ihmettelin ensin, että miksi nämä hölmöläiset kuluttavat kaiken leikkiaikansa tavaroiden keräämiseen, vaihtamiseen, antamiseen tai varastamiseen, mutta sitten tajusin, että hehän treenaavat! Kun lapsi löytää minkä tahansa sopivan haasteen, vaikkapa kiven jolle on vähän vaikea päästä, hän taatusti kiipeää sen päälle yhä uudestaan ja uudestaan. Kunnes osaa varmasti. Samaahan nämä lapset tekevät nyt: he harjoittelevat ahkerasti kaverin kanssa olemisen perustaitoja, jakamista, antamista, ottamista, anteeksiantamista jne. He hakevat omia ja muiden rajoja. He oikein etsiytyvät näille kiehtoville raja-alueille. Me äidit sitten yritämme auttaa ratkaisemaan tilanteet mahdollisimman rakentavasti. Turha niitä on yrittää kokonaan estää, täytyyhän ihmisen saada olla aloittelija, ja harjoitella!

kaksvee4

Tämä on jokaiselle osapuolelle oikein mielenkiintoista puuhaa,mutta samalla myös väsyttävää. Välillä pitää hakeutua hetkeksi yksin levähtämään…voidakseen taas palata ystävän ihanaan seuraan!

kaksvee5

 

These two kids are learning to play with each other. It’s not too easy to give, share, and forgive, but they are training – a lot! I think it’s interesting to follow how kids search for challenges, both physical and mental, and how they can continue training for hours. 

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Raja-alueilla”

  1. Niinhän ne sanovat, että kertaus (=toisto) on opintojen äiti. 🙂 Ihania kuvia, jälleen kerran!

    1. Kiitos! Lapset ovat kyllä mestareita toistamisessa. Aikuinen ehtii kyllästyä sata kertaa ennen kuin lapsi on saanut tarpeekseen jostain ihan ihmeellisestä pikkujutun toistamisesta (tyyliin kukkuu -leikit) 🙂

  2. Ihania kuvia tosiaan! Kirjoitat myös tosi hyvin, elävästi ja kiinnostavasti. Olen siitä kasvotusten sanonutkin, mutta sanotaan nyt vielä täällä puolijulkisesti, kun niin aina ajattelen, kun juttujasi luen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s