Ihminen ja luonto, Kasvit, Kesä, Puutarha

Puutarhassa tänä kesänä

Vihdoinkin puutarhassa alkaa tapahtua! Hyytävät tuulet tuntuivat tappavan alkukesällä suunnilleen kaiken, minkä maahan istutin (retiisitkin kituivat, ja se on jo aikamoinen ihme), mutta nyt alkaa näyttää paremmalta. Olen uskaltanut viedä jopa kesäkurpitsan taimet ulos.

Tänä vuonna olemme istutelleet tuulensuojakasveja pihan ympärille, saadaksemme luotua tähän alueelle vähän suotuisampia mikroilmastoja. En ihan oikeasti keksi yhtään näin tuulista pihaa koko saarella. Joten villiintyneen ryteikönkin uhalla olemme hakeneet lähistöltä kurttulehtiruusun ja juhannusruusun taimia – leikataan vaikka sitten mieluummin urakalla ruusuja, kuin jätetään muut viljelykset tekemättä liian suojattomien olosuhteiden vuoksi.

puutarhassa2

Pihan vierellä kulkeva Salpausselän pätkä tarjoaa kuitenkin vähän suojaa itätuulelta, ja matalina kasvavat yrtit ja muut sinnikkäät hyötykasvit kasvavat ihan hyvin sen kupeessa. Tykkään puutarhoista, joissa ihmisen ja luonnon kädenjäljet sekoittuvat iloisesti keskenään. Nypin kyllä rikkaruohot, jos ne kasvavat kylvämieni kasvien joukossa, mutta koitan mahdollisimman paljon hyödyntää paikalla jo valmiiksi viihtyviä luonnonkasveja. Tuossa yrttialtaan reunalla viihtyvät käärmeenpistoyrtit ovat paitsi kauniita, myös oivallisia pieniä tuuli- ja paahdesuojia. Ne ovat valikoineet paikkansa aikojen saatossa, ja pärjäävät hyvin juuri tuossa.

puutarhassa1

 

Kehäkukat ja kurkkuyrtit ovat kylväytyneet uudelleen itsestään, ja näyttävät viihtyvän yhdessä. Kutakuinkin samassa rytäkässä kasvaa myös vähän krassia, saksankirveliä, laventelia ja ranskalaista rakuunaa. Vihannesmaa on erikseen, tosin tekisi mieli kokeilla vaikkapa salaatin tai sipulin viihtyvyyttä täällä…

puutarhassa3

 

In our garden. These flowers have decided to grow here. Great! We have also planted some wild roses around the yard, to create a bit calmer circumstances for the plants (and for us!).

Mainokset

5 vastausta artikkeliin “Puutarhassa tänä kesänä”

  1. Kuulostaa järkevältä rakentaa ympärilleen tuollaista tuulensuojaa, vaikka taidammekin kilpailla saaren tuulisimman pihan tittelistä. Ohuimmassa maakerroksessa taidan ainakin voittaa! 🙂 Ihanalta näyttä tuo kukkameri!

    1. Kyllä, tuulessa ja korkealla ollaan molemmilla pihoilla! Teillä tosin alkaa onneksi olla jo joitain mukavia suojaisia kohtia, kun olette jo vähän pidempään siellä ahkeroineet 🙂 Maakerros ei tosiaan ole täällä niin ohut mitä luulin, oikeastaan en ole kertaakaan vielä saanut kaivettua kallioon asti, eikä edes ihan heti pintakerroksen alta alakaan sora, toisin kuin kuvittelin. Eli toivoa on saada tähänkin alueelle jotain muuta kuin kivenmurikoita ja tuulta 🙂

  2. Kuulin muutama päivä sitten, että WWF:n toimesta (hankevastaavana Panu Kunttu) on alkamassa/käynnissä isohko projekti kurtturuusun hävittämiseksi (ulko)saaristosta. Kurtturuusua kai pidetään haitallisena vieraslajina, joka ”hävittää” alkuperäisfaunaa ja flooraa. Itse en tunne niin näitä kasviasioita enkä osaa arvioida hankkeen tarpeellisuutta. Jurmossa on jo kurtturuusua tänä kesänä hävitetty länsipään saarilta ja osin myös pääsaarelta ja kuulemma kohta Utökin on ”tulilinjalla”. En tiedä miten homma aiotaan täällä viedä eteenpäin, toivottavasti edes jotenkin tyylikkäästi saarelaisten mielipiteitä kunnoittaen. En osaa itse arvioida onko tämä niin tärkeää mutta onhan täällä tuota kurtturuusua monin paikoin, ei kuitenkaan sellaisia kasvustoja kuin vaikkapa juuri Jurmossa. Tämä ihan vaan tiedoksi, ilman mitään sen kummempaa ”kannanottoa”.

    1. Oho, enpä ollut tuosta projektista kuullutkaan! Piti oikein käydä lukemassa lisätietoa hankkeesta. Hmm, nämä vieraslaji-jutut ovat tosiaan aina monin tavoin mielenkiintoisia…Niitä kun voi katsoa niin monelta kantilta. Mutta minäkään en näitä juttuja tunne niin hyvin, että voisin kurttulehtiruusun haitallisuutta sen enempää kommentoida suuntaan tai toiseen.

      Ai tännekin ollaan tulossa hävityspuuhiin? Enpä ole täällä Utössä vielä törmännyt itseäni häiritseviin kasvustoihin, mutta ilmeisesti asiantuntijat ovat. Meidän pihan ruusut tuskin onneksi osuvat tulilinjalle, koska tällä alueella ne eivät kovinkaan rajusti ole levinneet…pihallahan on niitä jo jonkin verran ennestään. Kertoo jotain pihasta, jos edes kurttulehtiruusu ei lähde leviämään 😉 Ei vaan, katsotaan miten käy. Mutta niin kauan kuin ruusut saavat tuossa rauhassa kasvaa, iloitsen siitä valtavasta pölyttäjien surinasta, joka niiden ympärillä käy, sekä suojasta, jonka ne tähän pihaan luovat 🙂

  3. Itse jotenkin ajattelen niin että saisivat ainakin minun puolesta kurtturuusut olla rauhassa pihoilla ja asutuksen keskellä mutta jos lähtevät leviämään rannoille tms niin ehkä sitten jotain toimia voi harkita? Kunttu kyllä kirjoitteli että koska linnut kuljettavat siemeniä koko ajan uusiin paikkoihin niin KAIKKI ”siemenkasvitkin” pitäisi kitkeä pois mutta itse vierastan tällaista ”ehdottomuutta” ylipäätään kaikissa asioissa mutta katsotaan nyt miten WWF aikoo täällä saaressa asiaa viedä eteenpäin. Ei varmaan ihan ongelmatonta sekään ole kuten täältäkin ilmenee: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/07/24/skargardskulturen-maste-definieras-tydligare

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s