Kirjat

Taivaslaulu

rauhala

Aloitin tämän lukuvuoden (ja puhun nyt kirjojen lukemisesta, en koulunkäynnistä) ihan hitonmoisen hyvällä kirjalla. Sattumalta (taas!) kirjaston palautushyllyltä löytynyt Pauliina Rauhalan Taivaslaulu oli niin täyttä tavaraa, että heikotti! Kieli oli yllättävää, välillä ihan rauhallista, toisinaan runollista ja rajua. Miten joku osaa asettaa sanansa sillä tavoin?

Tarina itsessään on mielenkiintoinen ja hurjakin kuvaus lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin tasapainoilusta uskon, lahkon, muun maailman ja oman minuuden välillä. Kirjassa on monia tasoja, minä pohdin lukiessani eritysesti naisen asemaa niin lestadiolaisyhteisöissä kuin muuallakin maailmassa, sekä vallankäytön mekanismeja yleensä. Olen sattumalta lukenut nyt kolme vähän samoja teemoja käsittelevää kirjaa putkeen: tätä kirjaa ennen luin Markku Karpion Tie auki taivasta myöten, sekä Anne Leinosen Ilottomien ihmisten kylä (molemmat ovat myöskin loistavia, suosittelen ehdottomasti!).

Kirjoitin muistikirjaani ennätysmäärän sitaatteja. Monessa kohdassa ajattelin, että tuo voisi olla minun kirjoittamaani, mikäli siis osaisin kirjoittaa noin hienosti.

”Tämä maailma rakastaa sarjakuvahahmoiksi jalostettuja sukupuolia, erityisen miehiä ja erityisen naisia, jotka heijastelevat toistensa kiillotetuilta pinnoilta vain itseään. Minä rakastan kohtuullisia miehiä ja kohtuullisia naisia, jotka ymmärtävät luonnon ihmisessä ja ihmisen luonnossa. Rakastan pitkospuilla vieretysten käveleviä tuulipukumiehiä ja -naisia. Rakastan tunturissa perätysten hiihtäviä reppuselkämiehiä ja -naisia. Rakastan työnteossa jäntevöityneitä laihoja miehenkehoja, rakastan äitiyden pehmentämiä naisenvartaloja.” (Pauliina Rauhala, Taivaslaulu)

I read a damn good book – that’s a great start for this year!

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Taivaslaulu”

  1. Kiitos kirjavinkistä! Tosin täällä ollaan niin hitaita, että en ole vielä joutilaisuus-kirjaakaan saanut luettua loppuun, suosittelit sitä joskus vuosia sitten 😀 Olen slow reader…
    Utön kirjasto on tosi hyvä!

    1. Slow reading kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, mun pitäisi ottaa opiksi, koska välillä ahmin kirjan niin nopeasti, että jälkeenpäin harmittaa miksen malttanut nautiskella pidempään…:) Tän kirjan löysin Skanssin kauppakeskuksen Monitori-kirjastopisteestä, joka tulee kakkosena lempparikirjastojärjestyksessäni heti Utön Bibbanin jälkeen. Pienistä kirjastoista on joku mahdollisuus löytää jotain, toisin kuin jättikirjastoista…:)

  2. Tuo on kyllä luettava, etenkin jos kielikin on noin hyvää. Finlandia-voittajaahan on kovasti arvosteltu kehnosta kielestä, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, etten ole sitä vielä lukenut.

    Kohtalotoveri low-reader-Sailalle kiitokset kirjastokehuista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s