Ihminen, Ihminen ja luonto

HEM

hem1

Täällä järjestettiin viikonloppuna hieno tilaisuus. Kotiseututalolla näytettiin Lotta Petronellan dokumenttielokuva HEM.Någonstans (Koti.Jossain). Paikalla olivat elokuvan tekijät, sekä sen kaikki kolme päähenkilöä. Leffaillan jälkeen keskusteltiin elokuvan herättämistä ajatuksista yhdessä. Illalla Lau Nau soitti elokuvaan tekemäänsä, ihanaa musiikkia majakassa.

Tuntui hienolta nähdä valkokankaalla kotimaisemia, kuvattuna siten, että niistä oli löydetty oleellinen. Kliseet oli jätetty pois. Elokuvan rytmi oli kuin rauhallinen hengitys, joka kuljetti jonnekin syvyyksiin.

Yllätyin, kuinka tuttuja ajatuksia elokuvan päähenkilöt, kutakuinkin keski-ikäiset miehet, puhuivat. Ikä, sukupuoli tai asema merkitsevät niin vähän…voi, kumpa aina muistaisi sen, kuinka samanlaisia pohjimmiltamme olemme. Kaikki tuntevat kaipausta. Kaikki etsivät merkitystä. Suurin osa toivoo jonkinlaista kotia – oli se sitten paikka, tekeminen, tai mielentila.

Jälkeenpäin mietin sitä, miten hellävaroen meidän pitäisi käsitellä toistemme koteja. Kuinka varovaisesti ja kauniisti tutkia sitä, mitä toinen ihminen näyttää, kun avaa ovensa. Ja kuinka myötätuntoisesti kohdata heidät, jotka jostain syystä ovat kotinsa menettäneet.

hem2

 

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “HEM”

  1. No niin, nyt aukes hanat. Tuli ihan tippa silmään, niin osuvasti ja niin riisutun rehellisesti sanottu.

    1. Ethän oo nähny elokuvaa? Vaikkei siinä ole varsinaista perinteistä ”juonta”, niin se on jotenkin jännällä tavalla niin koskettava, että jopa mulla tuli joissain kohdissa vähän sellainen liikuttunut olo…eli tarkoittaa sitä, että sulla olis ollu nenäliinapaketti jo ahkerassa käytössä 🙂

  2. Mä kävin katsomassa sen talvella (ensi-ilta?) Helsingissä. Olin sopinut sen jälkeen näkeväni kavereita, mutta elokuvan jälkeen mun piti vaan mennä istumaan pariksi tunniksi itsekseni hiljaa. Olisin halunnut tulla katsomaan sen uudestaan sinne, autenttiseen ympäristöön, mutta en päässyt. Varmasti suuri elämys!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s