Ihminen ja luonto, Talvi

Vapaalla

vapaapäiviä1

Joulunajan suurinta onnea olivat vapaapäivät, ja niiden tuoma mahdollisuus olla ulkona valoisaan aikaan. Jos piirtäisin jonkinlaisen henkilökohtaisen tarvehierarkian pyramidimuotoon, olisi ulkona luonnossa oleminen siellä jossain ihan alhaalla perustarpeissa, yhdessä ravinnon, lämmön, ja levon kanssa. Ilman ulkoilmaa ja luonnonympäristössä liikkumista koko olemassaoloni muuttuu häilyväksi. Eikä perustavanlaatuisia tarpeita voi korvata pyramidin yläosista löytyvällä luksuksella. Nälkäkuoleman partaalla oleva ei iloitse, vaikka saisi sata litraa samppanjaa – hän kaipaa ruokaa.

vapaapäiviä2

Joulupäivänä oli kova tuuli. Ensimmäinen kuva on otettu suojan puoleiselta rannalta, itäniityltä. Ja tämä taas…siltä toiselta puolelta.

Tapaninpäivänä löysin aamulenkillä rannalta jotain jännää, ja hain muutkin katsomaan. Jättimäinen kivi oli mennyt rikki, se oli pirstaloitunut teräviksi lohkareiksi ja pieniksi siivuiksi. Pyöreiden, pitkään hioutuneiden rantakivien joukosta nämä terävät muodot erottuivat rajusti. Epäilen kiven rikkoutuneen marras-joulukuun myrskyissä. Vesi on ollut korkealla, ja valtavat aallot ovat paiskoneet pienempiä kiviä tätä lohkaretta päin. Löysin pari viikkoa sitten samanlaisia pirstoutuneita kiviä majakan eteläpuolen rannalta, mutta en yhtään näin isoa.

vapaapäiviä3

Tuuli tyyntyi sunnuntaiksi. Pääsimme retkelle lähisaareen. Mietin taas, miten kummallista se on, että lapset jaksavat mainiosti kävellä pitkiä matkoja maastossa, mutta tiellä väsähtävät heti. Mutta tarkemmin ajatellen se ei ole lainkaan kummallista.

vapaapäiviä4

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Vapaalla”

  1. Voi että, ihana retkeilykuva!
    Totta, luonnossa tai ulkona oleminen voi olla jollekulle perustarve, jota ilman jotenkin näivettyy. Minulle riittää ihan oma puutarha, kunhan saa olla ulkona ja toteuttaa itseään.
    Hyvää uutta vuotta!

    1. Niin, jokaisella on varmasti juuri omat juttunsa, jotka saavat tuntemaan että hengittää… Jollakin puutarha, toisella luonto, kolmannella musiikki, jne…mutta samasta kipinästä on kyse kuitenkin 😊

  2. Ihanaa luonnon olosuhteiden moninaisuutta!!!! Mun taas ei ole tapana enää olla ulkona ollenkaan. Mut haikailen koko ajan kuitenkin, että haluan ulos ja luontoon. Meren rantaan, kiville, metsään, ihmettelemään kasveja, eläimiä, ilmiöitä. Mussa on jotenkin varmaan yhdistynyt kaksi hyvin erilaista energiaa…… vahva yhteys luontoon sekä vahva tarve luoda ja puuhailla käsillään (yleensä sisätiloissa). Tai onko ne sitten niin erilaisia lopulta…..? No, ehkä joskus kun isoksi kasvan, saan mahdollisuuden yhdistää nuo kaksi energiaa, vaikka asumalla muualla kuin kaupunkiolosuhteissa ja luomalla erilaisia asioita myös ulkotiloissa…. <3. Ihanaa Vuoden Vaihtumisen Juhlaa ja kaikkea antoisaa ja onnellista alkavalle vuodelle <3!!!

    1. Niin, eipä nuo kaksi puolta ole välttämättä ollenkaan ristiriidassa keskenään 😊 Ja itse tosiaan uskon, että tuollaisia intohimoja kannattaa toteuttaa, koska niitä ei voi millään muulla toiminnalla korvata, vaikka yrittäisi.. 😊 Hienoa vuotta 2016 teille! ❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s